Blommor till begravning

Blommor till begravning

Traditionen att köpa begravningsblommor är gammal och ett uttryck för relationen till den avlidne. Det är ett fint sätt att ta farväl och hedra en nära och kär person. Blommorna är också en symbol för livets naturliga kretslopp där de ligger vid kistan eller urnan, redo att återgå till jorden där de en gång uppstod.

välj rätt blommor

Att välja blommor till begravningen

Hur kan man dekorera en kista eller en urna? Ska det vara buketter eller kransar? Måste alla gäster på begravningen gå fram och lägga en blomma på kistan? Frågorna är ofta många och har man inte nyligen planerat en begravning kan det vara svårt att veta hur man ska ställa gamla traditioner i relation till nya trender.

När du väljer blommor idag har du väldigt fria händer. Vita blommor som nejlikor och liljor har länge förknippats med begravning, men idag är alla färger och sorters blommor lika aktuella. Blommor med stark doft är dock bra att undvika med hänsyn till doftallergiker.

En kista
flexibla val

Andra typer av blommor

Utöver blommor till kistan eller urnan och resten av lokalen är det bra att tänka på handbuketten – och kanske beställa några extra till dem som inte har med egna. Läs mer om handbuketten längre ner.

Viktigt att tänka på är att beställa blommorna i tid, gärna några dagar innan begravningen. På så sätt säkerställer du att du får de blommor du önskar och att de hunnit slå ut och är vackra. Det brukar även gå att ordna buketter närmare inpå begravningen men då får man vara mer flexibel i sina val, och ibland kan det bli svårt att få fram blommorna i tid.

Blommor
Dekoration

Dekoration på kistan eller vid urnan

Samtidigt som du beställer kistan eller urnan är det bra att också beställa blommorna till begravningen. Den traditionella kistdekorationen är formad av snittblommor, ofta sammansatt i en avlång formation som läggs på kistlocket. Den kan vara luftig eller mer kompakt och även innehålla gröna växtrankor eller slingor av blommor och gröna växter.

Idag är det vanligt att komplettera blommorna med t ex ett foto i ram och/eller minnessaker som speglar personligheten hos den avlidne. Det går också bra bygga dekorationen kring ett visst tema. Tyckte den avlidne mycket om att vistas i skog och mark kan det vara fint att dekorera med mossa, blad, grenar och kottar. Blommor och växter går att anpassa till det mesta som en favoritfärg eller ett favoritlag. Även krukväxter går bra att använda och bara fantasin sätter gränser för hur dekorationerna kan se ut.

På golvet och på ställningar runt kistan eller urnan kan det passa bra med kransar, hjärtan eller andra blomdekorationer, med eller utan hälsning. Närmast kistan, till höger om den avlidne sett från kyrkporten, läggs blommor från de närmast anhöriga. Vänner och bekantas blommor placeras runt omkring på ett sätt som passar in beroende på färg och form.

Hälsningen på begravningsblommor är ett sätt att utsmycka blommorna ytterligare, samtidigt som man får en möjlighet att sända en hälsning till den avlidne. Bandet består av två delar, där första delen visar namnen på dem som givit dekorationen och den andra delen visar hälsningen.

Hälsningen får gärna vara personlig men många väljer också någon av dessa:

 • En sista hälsning
 • Ett sista farväl
 • Vila i frid
 • Sov i ro
 • Sov gott
 • Tack för allt
 • Du lever vidare i våra hjärtan
 • Jag kommer alltid att minnas dig
 • Tack för fina minnen
 • I ljust minne bevarad
 • Du fattas oss
 • Älskad – Saknad
 • Vi saknar dig
 • Låt blommorna viska ett sista farväl
 • Vi ses i Nangijala

Prata med din begravningsrådgivare om du är osäker i något fråga.

olika typer av blommor

En handbukett till defileringen

Vid begravningen har nära och kära möjlighet att gå fram till kistan eller urnan för att ta avsked. Detta kallas för defilering och när man går fram lämnar man en handbukett (en enstaka blomma eller mindre bukett) vid kistan eller urnan. Man bestämmer själv om man vill gå fram och ta avsked eller inte. Även dessa blommor brukar vara förbeställda. Prata med din begravningsrådgivare.

En flygande ballong
Blommor för gäster

Blommor för den som är gäst på begravningen

Den som är gäst på begravningen, eller är inbjuden men inte kan delta, kan också beställa en krans eller dekoration, med eller utan hälsning. Vill man inte beställa blommorna via en webbshop går det bra att göra det personligen genom våra begravningsbyråer. Som gäst går det utmärkt att själv ta med sig buketten eller kransen till begravningen men det är viktigt att pratar med begravningsbyrån innan och komma i god tid, så att blommorna kan placeras på rätt plats i lokalen.

Utöver blommor som dekoration, vill många visa sitt deltagande genom kondoleansblommor. Ytterligare ett sätt att hedra den avlidne är att skänka en minnesgåva.

Ros med gröna blad
Kontakta oss
This field is for validation purposes and should be left unchanged.